25 maart 2021

Bijna Energie Neutraal Gebouw

Energieneutraal of wonen in een nul-op-de-meter woning is het nieuwe normaal, zeker voor nieuwbouwwoningen. Met een hoger wooncomfort en een lagere energierekening als resultaat. Verduurzamen meenemen in de financiering van het huis is dan ook vaak een mogelijkheid. Handig natuurlijk, als je net dat beetje extra wil investeren in jouw woning. Om in aanmerking te komen voor het extra leenbedrag moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. We leggen het je graag uit!

Er zijn twee verschillende manieren van energie opwekken

 1. Gebouwgebonden
  Gebouwgebonden energiegebruik is afhankelijk van hoe het huis is gebouwd en welke installaties aanwezig zijn om het huis te verwarmen en ventileren.
   
 2. Gebruikersgebonden
  Gebruikersgebonden energiegebruik is het persoonsgebonden verbruik van apparaten zoals de koelkast, computer, wasmachine en droger.

Woon je in een nul-op-de-meter woning dan wek je zowel gebouwgebonden als gebruikersgebonden energie op. Er wordt per jaar minstens zoveel gebouwgebonden energie opgewekt als nodig is bij een normaal leefpatroon, daarnaast dient er mimimaal de aanvullende capaciteit te zijn om de gebruikersgebonden energie op te wekken. Deze aanvullende capaciteit is vastgesteld per type woning.

Woon je in een energieneutrale woning dan wek je alleen gebouwgebonden energie op.

Het is mogelijk om voor energiezuinige woningen een hogere hypotheek te krijgen. Dit geldt wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet je toetsinkomen bijvoorbeeld minimaal € 33.000,- zijn. Daarnaast zijn er verschillende andere voorwaarden. Onze nieuwbouwhypotheekspecialisten zijn op de hoogte van alle voorwaarden en nemen deze graag met je door!

Voor energieneutrale woningen geldt dat je tot € 15.000,- meer mag lenen, als door een gecertificeerd energieadviseur een energie-index of energieprestratiecoëfficiënt kleiner dan 0 is afgegeven. Of met een maximaal primair fossiel energiegebruik lager of gelijk aan 0kWh/m² per jaar.

Bij een nul-op-de-meter woning kan je zelfs tot € 25.000,- bovenop jouw hypotheek krijgen. De woning moet wel een energieprestatiegarantie hebben die geldig is voor een periode van minimaal 10 jaar. Bovendien moet het gebouwgebondenenergieverbruik lager zijn of gelijk aan 0 en er moet sprake zijn van het opwekken voor gebruikersgebonden energieverbruik.

Hoeveel kWh voor gebruikersgebonden energieverbruik is vastgesteld is verschillend per woningsoort. Jouw nieuwbouwspecialist helpt je verder bij het verkrijgen van een energieprestatiegarantie en legt je de voorwaarden graag uit!

Per 1 januari jongstleden dienen alle aanvragen voor nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw te voldoen aan BENG-eisen. In navolging van de overheidsgebouwen, waar het vanaf 2019 al van kracht was. De voorganger EPC moest vervangen worden, omdat deze geen rekening hield met het energieverlies door de vorm van het gebouw.

Alle professionals van de nieuwbouw werken hier van begin tot eind samen om deze doelstelling te halen. Dit gaat van architect tot de uitvoerders en alles daar tussen in.

Er zijn 3 pijlers opgesteld om dit te realiseren:

 1. Maximale energiebehoefte gebruiksoppervlak. Hoeveel energie verbruikt de woning?
 2. Maximaal energieverbruik van fossiele brandstoffen.
 3. Minimale aandeel hernieuwbare energie.

De BENG-eisen zijn per gebouwtype verschillend. Gelukkig hebben onze nieuwbouwspecialisten alle eisen die gelden voor jouw nieuwbouwwoning al voor je uitgezocht en kan je gerust met al jouw vragen bij hen terecht, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen.

Als nieuwbouwspecialist hebben wij nauw contact met de projectontwikkelaren van nieuwbouwprojecten. Zodoende wisselen we altijd alle relevante informatie uit met betrekking tot de (energiezuinige) woningen om zo financieel het beste voor jou eruit te kunnen halen!

Jij hoeft dus geen moeite te doen om extra documenten aan te leveren met betrekking tot de bouw van jouw woning, wij hebben deze informatie allemaal paraat!

Wil jij advies met betrekking tot jouw nieuwbouwwoning of financiële situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! We helpen je graag verder!

Neem contact met ons op

Wil je meer informatie over BENG? Kijk dan op de website van RVO.