3 april 2023

Meest voorkomende bijkomende kosten bij nieuwbouw

Wat zijn de meest voorkomende bijkomende kosten en mogelijkheden hypotheek bij nieuwbouw?

Meerwerk

Als je een nieuwbouwwoning koopt, heb je meestal de kans om deze te finetunen volgens jouw wensen. Denk aan een uitbouw, een keuken of speciale spotjes in het plafond. Dit heet meerwerk en hier betaal je voor. Hoeveel dat is, hangt natuurlijk af van wat je allemaal laat toevoegen. Dit is normaal gesproken wel mee te nemen in de hypotheek!

Tuin

Zit er een tuin bij je nieuwe huis? Dan zul je deze 'kaal' opgeleverd krijgen, eventueel met een schuurtje erbij. Je kunt dus zelf nog bepalen wat je met je tuin wilt doen. Ook dit is normaal gesproken wel mee te nemen in de hypotheek zoals een schutting, overkapping, tegels etc.

Bouw

Houd er rekening mee dat je dubbele woonlasten te maken kunt krijgen wanneer je nieuwbouwwoning wordt gebouwd. Wanneer jij de hypotheekakte tekent, ga je namelijk al betalen voor je nieuwe woning. Terwijl je ook nog je huidige woonlasten hebt. En de meeste geldverstrekkers nemen dit ook mee in de hypotheek. Afhankelijk van de geldverstrekker alleen de hypotheekrente of de volledige hypotheeklasten.

Financiering

Voor het aanvragen van de hypotheek betaal je om de hypotheek rond te krijgen. Denk aan hypotheekadvies en de notariskosten. Ook voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je extra maar dan heb je wel extra zekerheid. Deze kosten zijn normaal gesproken wel aftrekbaar van de Inkomstenbelasting! De financiering zal altijd dienen te voldoen aan de voorwaarden van de geldverstrekker.

Welke kosten heb je niet?

Je betaalt geen overdrachtsbelasting, notariskosten voor eigendomsoverdracht en notariskosten voor je inschrijving bij het Kadaster.

Dat is mooi meegenomen!

Meer weten?

Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze erkende hypotheekadviseurs.